For en god stund siden ble jeg kontaktet av en journalist i Fredriksstad Blad som hadde sett noen av mine instagram- og Facebookinnlegg om baking. Jeg så ikke det helt store med å komme i avisa med baking, baking liksom 🙂 mange som baker både mer og bedre enn meg. Nå var det hele greia med en Harleyfyr som meg og baking som var litt spennende da sa de, he he.
Gjennom vinteren har journalisten og jeg vært i kontakt med hverandre via sms og på messenger, og for en ukes tid siden sa jeg ja til at de kunne komme på besøk. Og vi avtalte et besøk lørdag 1 Februar hjemme hos meg.
Hadde jo vært artig om du hadde tenkt å bake litt når vi kom på besøk da fikk jeg på melding, jepp baking var ønskelig for å få noen artige bilder til avisa, så da ble det vel litt baking da. Hva skulle jeg bake tru? En god kake? En fancy kake? En enkel kake? Lenge skal de bli her tru? Ble litt mange spørsmål for å kunne slå av en prat med en journalist det gett. Om besøket blir på en times tid gir jo det noen føringer på hva som kan bakes. Og om det skal være en kake som kan være artig på bilder gir det noen svar. Da blir det kaker med Mirror Glaze som både kan være artig å se på bilder, smaker godt, og er artig å se når glazen blir lagt på som blir aktuelt tenker jeg. Det var vel noe som var av interesse da, over 2 timer ble de, en journalist og en fotograf 🙂
Når jeg lager kaker syntes jeg det er artig å finne på noe nytt, gjerne i kombinasjon med forskjellige oppskrifter som finnes på nettet. I dag tenkte jeg at jeg skulle kombinere noe jeg vet er godt, men som jeg ikke har forsøkt før.
Det første jeg starter med er å kverne opp mandler som skal benyttes i en mandelbunn, denne mandelbunnen lages som om det skulle være til en sukseterte. Jeg vil ha en bunn som er ca 3-4 cm høy etter at den er stekt. For å lage denne mandelbunnen bruker jeg følgende:
4 eggehviter
180 gr oppmalte mandler
180 gr melis
Jeg kjører eggehviter i kenwooden i ca 5 min, deretter tilsetter jeg melis og kjører ca 5 min til. Nå er jeg ferdig med kenwooden. Nå blandes de malte mandlene forsiktig inn i marengsen med en slikkepott til alt er jevn fordelt. Til en suksessterte ville jeg nå benyttet en 22 cm eller 24 cm form, men for denne kaken benytter jeg er 20 cm form. I bunnen i formen legger jeg bakepapir i klemm mellom bunnen og ringen, og klipper bort det overflødige papiret. Sprayer både papiret i bunnen og kanten på formen med formspray og deretter drysser hele formen innvendig med hvetemel. Marengsen fordeles i formen og stekes i midten av ovnen på 170 grader i ca 30-35 min. Mandelbunnen avkjøles i formen før den tas ut. Når kaken tas ut tar jeg vekk papiret i bunnen. Nå skal jeg benytte en litt større form på 22 cm. Legg papir i bunnen og legg mandelbunnen i midten av formen slik at det blir et mellomrom mellom kaken og formringen. Nå sprayer jeg ikke formen med formfett. Sett dette i kjøleskapet mens neste steg gjøres.
Over mandelbunnen lager jeg nå et lag av en ostekrem med pasjonsfrukt. Denne kremen lages av:
250 gr kremost naturell
180 gr sukker
0,8 dl pasjonsfruktsaft
1 stk lime
3 plater gelantin
3 dl kremfløte
Pasjonsfruktsaften presser jeg gjennom en fin sil for å få ut steinene, og det er 0,8 dl av den ferdig silte saften jeg skal ha.
Start med å bløtlegge gelantinplatene i kaldt vann. Press ut saften av en lime i en kjele. Varm opp limen og ta oppi gelantin du har klemt ut vannet av. Smelt gelantinen og hell oppi pasjonsfruktsaften og rør godt med en visp. Sett til side og avkjøl til ca 35 grader.
I en annen bolle vispes krem sammen med sukkeret til kremen er ganske stiv. Så helles den avkjølte pasjonsfrukten opp i kremen og dette røres godt inn i kremen for hånd.
I kenwooden kjøres kremosten og sukker til det blir en jevn og fin masse. Nå tas kremen med pasjonsfrukten oppi mens kenwooden går på sakte fart.
Når osteblandingen er glatt og litt rennende helles dette opp i formen med mandelbunnen. Tanken er nå at ostekremen går ned på sidene av mandelbunnen og et godt lag på toppen. Prøv å lage toppen av kaken så jevn som mulig,da blir den penere når glazen skal på senere. Sett hele formen i kjøleskap et par timer slik at ostekremen stivner. Når ostekremen er kjøleskapstiv kan hele formen sette over natten i frysa.
Dagen derpå starter jeg med å lage speilglasuren, eller på godt norsk, Mirror Glaze. Til denne glasuren bruker jeg følgende:
150 gr vann
300 gr sukker
100 gr glukose
290 gr lys sirup
200 gr søt kondensert melk
10 plater gelantin
300 gr hvit sjokolade
Matfarger etter eget ønske, jeg brukte gul, blå, grønn og orange. Husk at dette er skikkelige matfarger, altså ikke de du kjøper i en kolonialbutikk.
Start med å legge gelantinen i kaldt vann. Kok opp vann, glukose, sirup og sukker til over 100 grader. Klemm ut vann fra gelantinen og smelt dette i vann- og sukkerblandingen. Bland inn den kondenserte søte melken. Brekk den hvite sjokoladen i småbiter og ha i blandingen. Når sjokoladen er smeltet brukes en stavmikser til å køre blandingen godt sammen. Husk å ha stavmikseren godt nede i blandingen slik at det ikke kjøres inn luftbobler, de vil bli synlige på kaken etterpå. Nå brukes 3 små skåler og feks et litermål. Hell litt av blandingen i hver av skålene og mest i litermålet. Farger tilsettes i skålene og litermålet. Det du vil ha som basisfarge i litermålet.
Nå kan kaken tas ut av frysa. Formringen er nå fryst fast i kaken og den løsnes bedre om du tar litt varmt rennende vann på utsiden av formringen. Husk å ikke få vann på kaken. Nå vil formringen fint tas av. Ta bort papiret i bunnen av kaken og legg kaken på et kakebrett som er litt mindre enn kaken, feks 20 cm. Grunnen til at kakeplaten bør være litt mindre enn kaken er at glazen enkelt skal kunne renne av kaken. Sett så kaken på feks en dyp tallerken oppned i et større fat eller et stekebrett slik av overskytende glaze renner der og ikke på bordet og gulvet 🙂 Jeg tar også og legger bakematte av silikon i stekebrettet slik at det er mulig å samle opp overskytende glaze. Om du bruker kun en farge kan overskytende glaze samles opp og fryses ned til neste kake. I dette tilfelle skal alle farger helles på samtidig for å få en slags krakileringseffekt. Jeg brukte gul som basisfarge og hadde mest av denne i et litemål. Så heller jeg en og en farge via baksiden på en skje ned i den gule. Husk ikke rør noe nå. Så helles hele glazen over kaken i sirkelform, jeg starter på utkanten av kaken og går innover. Jeg vet aldri hvordan mønsteret blir, og dette er noe av det som er gøy. La kaken få renne av seg litt og ta bort det som henger ned fra kaken. Flytt kaken til et kakefat og sett den i kjøleskap frem til servering.
Jeg var veldig spent på hvordan smaken av ost, pasjonsfrukt og lime sto til hverandre og opp mot den søte mandelbunnen og søte glazen. Smaken ble fortreffelig 🙂
Når jeg første hadde besøk så gjorde jeg klart til en liten dessertkake også. Denne har samme bunn som den store kaken, altså mandelbunn. Disse bunnene er 3-4 cm i diameter. Oppskriften er den samme som over. Jeg steker disse i små former i ca 12-13 min og tar de ut av formen så fort de har blitt avkjølt. Legger de i en tett boks i kjøleskapet til de skal brukes.
Resten av kaken er en fromasjkake, og denne med smak av bringebær. Dette bruker jeg til formasjen:
3 dl bringebærsyltetøy uten frø i.
9 plater gelentin
1,5 ts vaniljesukker
3 dl kremfløte
4 ss sukker
Start med å varme opp bringebærsyltetøyet i en mikrobølgeovn, da renner syltetøyet lettere gjennom en sil og frøene kan tas bort. Bruk gjerne en teskje til å skrape syltetøyet mot innsiden av silen for å få det lett igjennom. Legg gelantin i kaldt vann. Ha litt vann i en kjele og ha den bløtlagte gelentinen opp i det varme vannet. Når gelantinen er smeltet helles bringebærsyltetøyet oppi og røres godt rundt. Tilsett vaniljesukker og rør godt. Stivpisk kremfløte med sukkeret og rør deretter inn bringebærsyltetøyet forsiktig inn i kremen. Sett dette så i kjøleskapet til den begynner i stivne litt.
Jeg bruker former i silikon som jeg fyller nesten helt opp med bringebærmouse, legger så en mandelbunn til slutt. Mandelbunnen skal nå være jevnt med kanten. Sett hele formen i kjøleskapet til mousen tykner, ca 1 timer. Deretter settes formen i frysa natten over.
Mirror glaze lages som over, men her benyttet jeg kun rød farge. Jeg brukte et stekebrett med silikonmatte, og satt eggeglass med bunnen opp på matten. Så tas kakene ut av frysen og ut av formen, de settes så med mandelbunnen ned på eggeglassene. Når glazen har ca 34 grader helles denne over kakene. Pynt med en frukt eller sjokolade, gjerne gjemmelaget sjokolade som jeg har brukt her. Sett i kjøleskapet til servering 🙂
Prøver du oppskriften håper jeg de faller i smak 🙂
Og lurer du på hva journalisten skrev kan du lese det her:
Svein Erik
Moro var det når Fredrikstad blad kom på besøk. Jeg møtte de når jeg var på vei ut av døra. Journalisten og fotografen stod igjen og lurte på om ikke jeg skulle være hjemme når de kom på besøk. Jeg sa bare gå inn på kjøkkenet, Svein tar dere godt imot. Han trenger ikke ha min hjelp han fikser det meste. jeg må få gratulere så mye til mann min, som endelig har fått ut «fingeren» å begynt å skrive ned sine oppskrifter og noen hverdagstanker. Masse lykke til og jeg er super stolt av deg. Elsker deg❤️