3 enkle Italienske munnfuller

Har du fint brød eller baguetter, gjerne fra i går, du vil lage noe godt av? Skal du ha enenkel forrett? Eller vil du bare lage noen enkle munnfuller? Her kommer 3 tips.

Disse tre så jeg egentlig i et NRK program med Gino’s da han hadde et programm fra Venetzia, men med noen enkle endringer som passer meg. Forøvrig er det bare å bruke kreativiteten for å variere hva man har på. Bruk det som finnes i kjøleskapet. I Italia kalles disse smårettene cicchetti og i Spania kalles de tapas.

Jeg hadde en variant av frøbrød jeg hadde kjøpt på Kiwi dagen før, og ettersom de skal litt på grillen gjør det ingen ting at di er fra dagen før.

Skjær opp brødet litt på skrå i små skiver, ca 1 cm tykke

Til den første varianten er med tomater og basilikum. Du trenger du virgen olivenolje, salt, pepper, små cherrytomater, noen blader frisk basilikum og et fedd hvitløk.

Kutt opp tomatene i 4. Ikke mindre, da faller innmaten ut og det hele blir fuktig og grisete. Kutt basilikumbladene i mindre biter. Ha dette i en bolle sammen med olivenolje og smak til med salt og pepper.

Ta brødskivene du skal bruke og hell olivenolje på den ene siden

Grill skivene på begge sider. Jeg benyttet et toastjern som fungerte helt fint. Grillen i stekeovnen vil også fungere. På sommeren har man gjerne en vanlig grill tilgjengelig. Grill de så du får en sprø hinne på brødet, gjerne med litt grillfarge.

Når brødet er ferdig grillet bruker du et hvitløkfedd som du har kuttet litt av toppen på. Skrap hvitløken på den ene siden av brødet. Du behøver ikke smøre så hardt, det blir mer enn nøk hvitløksmak 🙂

Legg tomatblandingen i passe mende på skivene, gjerne litt mer enn det jeg har benyttet på bildet. Viaola, klar til å spises. Di vil bli overrasket hvor mye smak det er i denne lille brødskiven 🙂

Den andre varianten er med scampi og chillimajones. Du trenger brød, litt majones, chillikrydder, sitron, virgin olivenolje, et fedd hvitløk, 2-3 scampi per skive brød.

Start med å grille brød med olivenolje, deretter griller du scampi. Ikke la scampi ligge for lenge på grillen, da blir de seige i steden for sprø.

Bland sammen majones og chilli etter smak. Husk at chilli fort kan bli sterkt så vær forsiktig. Brødet skal smake av alt du har på, ikke bare chilli.

Smør chillimajones på brødskivene, legg på de grillede scampiene og pynt med noen opprevet blader med frisk basilikum. Enkelt, greit og mye smak 🙂

Den tredje varianten er med spekeskinke og grønn pesto. Du trenger noen brødskiver, spekeskinke, grønn pesto, honning, ett fedd hvitløk, virgin olivenolje, cherrytomater.

Grill brød med olivenolje. Når brødet er klart smører du på hvitløk. Deretter smører du på et tynnt lag honning. Smør så på et lag pesto, tykkelse etter hvor mye pestosmak til vil ha. Bruk gjerne parmaskinge eller en spansk skinke som du tar bort fett fra. Legg skinke i en litt ujavn og krøllete måte. Pynt med en oppdelt cherrytomat. Mye smak i en liten skive 🙂

Nå har du tre små brødskiver med masse smak. En av hver per person er en fin lunsj. Del skivene i to, legg de på et fat og du har en fin forrett. Eller gjeør som oss, god mat til lørdags kvelden forran tv’n i stedet for potetgull 🙂

Velbekomme, håper det smaker 🙂

Svein Erik

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *