Liker man det Spanske kjøkken er det vanskelig å komme unna de spanske kjøttbollene i tomatsaus, eller Albondigas con Tomate. Etter hvert som jeg har laget disse kjøttbollene hjemme har oppskriften endret seg med tiden, og de jeg lager nå er en oppskrift tatt ut av mitt hode etter flere år med forbedringer.
Jeg tenkte å dele denne oppskriften med dere, og håper dere setter like stor pris på disse kjøttbollene som meg.
Det første dere skal vite er at det er mye smak, skikkelig kryddersmak som passer godt sammen og som du kjenner at du spiser. Men allikevell er ikke de ikke krydderet så mye at det er kryddere man smaker og ikke kjøttkakene. Jeg har tilgode å høre om noen som ikke liker denne oppskriften, i alle fall her hjemme 🙂
Dette trenger du til denne varianten av kjøttbollene.
- 500 g elgkjøtt, magert
- 500 g svinekjøtt, feks svineside
- 700 g karbonadedeig
- 1 stk stor rød paprika, normal type
- 1/2 stk stor grønn paprika, normal type
- 4 hvitløksbåter
- 1/2 chilli
- 8 stenger vårløk
- 1 plante basilikum
- 1 plante oregano
- 30 g bladpersille
- 6 ts salt
- 4 ts malt pepper
- 6 skiver skorpefri loff
- 2 dl creme fresh
- 4 ss virgin olivenolje
- 6 stenger med mozzarella ost
Dette trenger du til tomatsausen
- 3 bokser finknuste tomater
- 2 stk søte paprika
- 1/2 stk grønn paprika, normal type
- 2 stenger vårløk
- 2 stk løk
- 1/2 chilli
- 2 hvitløksbåter
- 30 g bladpersille
- 1 plante basilikum
- 1 plante oregano
- 3 ts salt
- 2 ts malt pepper
- 3 ss sukker
- 4 ss virgen olivenolje
- 1,5 l kjøttbuljong (3 blokker)
Ettersom tomatsusen skal koke lenge, helst 4 timer, starter jeg med den.
Fersk oregano og fersk basilikum gjøres klar til å finhakkes. Dårlige blader og stilker på basilikumen tas bort. Kjøres deretter i hakkeren til en stavmikser. Jeg kjører dette sammen med noe grovere, for eksempel paprika eller løk for at det skal hakkes lettere.
Den søte paprikaen grovoppskjæres før den hakkes sammen med andre krydder. Det går fint å benytte vanlig paprika i tomatsausen også, men jeg liker det litt søtlige smaken søt paprika gir.
Når jeg hakker krydderet kjører jeg det så mye at det ikke blir noen store biter. Tomatsausen skal være fin og tynn uten store biter. Jeg bruker derfor en type tomater på boks som er finhakket. Bruker du en type tomater som er grovhakket lar du de koke litt først, og kjør stavmikseren for å få sausen finere.
Sånn ser det ut når jeg er fornøyd
Det samme gjør jeg med resten av krydder, vårløk, hvitløk, chilli. Alt skal hakkes opp
Dette blir resultatet. Hell alt sammen opp i kasserollen sammen med de 3 boksene med hakket tomat. Kok opp 1,5 l vann og løs opp 3 terninger med kjøttbuljong. Hell buljongen opp i kasserollen med tomatblandingen. Tilsett salt, pepper og sukker. La sausen koke i 3-4 timer. Jo lenger den koker, jo bedre syntes jeg den blir. Et tips, lager du dobbel posjon av tomatsausen går det helt fint å fryse den ned. Den passer til flere retter. Prøv fleskefilet og ris, pasta med kjøttboller, pasta med stekt ørret. Bare for å nevne noe 🙂
Nå som tomatsausen står å småkoker og egentlig gjør seg ferdig selv er det bare å starte med kjøttbollene. Denne varianten tenke jeg skulle innholde Elg, j Elg ja 🙂 Jeg har litt blandet forhold til Elg, ikke alle i familien som syntes det er like godt. Men brukes elgkjøtt på denne måten vil den sterkeste elgmotstader syntes det er godt. Faktisk blir smaken på disse kjøttbollene sånn at ingen vil tro at det er 1/3 elgkjøtt i de 🙂
Fra elgjakta her jeg litt biffkjøtt igjen, dette skjærer jeg opp i avlange stykker slik at de går ned i kjøttkverna. Og se på dette kjøtte under! ikke antydning til fett! Det er faktisk både pluss og minus med det. Pluss at dette er nydelig magert kjøtt som ble mørnet skikkelig før det ble fryst ned. Egentlig fordi planene ikke var å lage kjøttboller av de 🙂 men ha de til biff eller stek. Mius at dette kjøttet kan fort gi tørre kjøttboller. Derfor tilsetter jeg flere kjøtttyper.
Sånn, da er kjøttet skjært opp slik at det passer i kjøttkverna. Igjen, kjære elgelskere, beklager at dette flotte kjøttet går til kjøttboller. Men jeg kan forsikre dere om at disse kjøttbollene er ikke som vanlige kjøttboller, de blir ekslusive og skal serveres som forrett til venner i et godt lag. 😉
Så da er det bare å hente fram min følgesvenn på kjøkkenet, kenwooden. Denne maskinen er kjøkkenets viktigste redskap som brukes flere ganger i uka 🙂 Gammel, men henger med fortsatt 🙂 🙂 Her skal jeg benytte meg av kvernen som vises på bildet.
Hvor fint skal kjøttet være til disse kjøttbollene? Min erfaring med kjøttboller er at jo mindre de skal være jo finere kverner jeg kjøttet. Rett og slett fordi det er lettere å få finkvernet kjøtt til å henge i sammen når kjøttbollene er små. En annen ting jeg syntes fungerer for min del er å kverne flere ganger. Går sikkert fint med en gang også, men jeg syntes kjøttet rives mer opp og setter seg mer fast i kverna om jeg går rett på en liten hullskive. Så jeg starter med den groveste, kjører den grove kjøttdeigen gjennom en litt finere, og en tredje og sist gang gjennom den fineste hullskiven.
Her kverne jeg første gang gjennom den groveste. Nå skal det sies at dette kjøttet er så mørt at det sikkert hadde vært helt greit i droppe den groveste hullskiva, men jeg liker finkvernet kjøttdeig som allikevell holder sammen så da starter jeg med den groveste skiva
På bildet ser du kjøttdeigen etter å ha blitt kverne med den grøvste skiva. Dette hadde passet fint til taco for eksempel. PS, jeg har ofte halvblandet elg og storfe til tacokjøtt 🙂
Her er kjøttet kvernet en gang til med den mellomste skiven. Dette kan brukes til større kjøttkaker, spekepølser som skal ha litt grovere kjøtt, eller litt tykke grillpølser.
Her er kjøttet kvernet den tredje gangen. Nå er det såpass fint at den fungerer fint i små kjøttboller som jeg skal lage her. Den passer også fint til tynnere pølser i forkjellige varianter som ikke skal hakkes til farse.
Nå har jeg kvernet mer kjøtt enn det jeg skal benytte til mine kjøttbøller så jeg lager beger på 1/2 kg i hver som fryses ned til andre formål senere 🙂 Som det går frem av bildet er dette et utrolig magert kjøtt
Tørre kjøttboller er ikke så godt, ikke er det lett å jobbe med heller. Så jeg trenger å tilsette kjøtt med mer fett. Jeg har stykke av familiribbe igjen etter julen og dette vil passe fint nå. Jeg fjerner alle bein og skjærer bort svoren. Husk å la så mye av fette som mulig bli igjen når svoren skjæres bort.
Svinekjøttet skjæres i strimler slik at de går ned i kverna.
Svinekjøttet kvernes på samme måte som elkjøtte, i tre runder
Her er svinekjøttet kvernet andre gang. Og som det vises på bildet er dette kjøttet gangske fett, noe som skal gjøre kjøttbollene saftige og fine.
Her er svinejøttet kvernet den tredje gangen. Min erfaring er at kjøtt som kvernes direkte på den miste skive blir mer deig enn kvernet kjøtt, derfor kverne jeg det tre ganger. Sikkert flere meninger om dette, men dette funger fint for meg og gir kjøttboller jeg liker.
Jeg fryser ned det jeg ikke trenger. Dette kjøttet brukes jeg i farseprodukter også, som for eksempel pølser. I denne omgang brukes jeg ett beger på 1/2 kg.
På samme måte som når jeg lagde tomatsausen hakker jeg opp alle ingredienser i hakkeren til stavmikseren slik at det blir finhakket. Som du sikkert merket når du hakket til tomatsausen så lukter det himmelsk. Jeg kan ikke fri meg for å kose meg når sånn lukter fyller nesa.
For å hjelpe til meg å holde kjøttbollene i sammen bruker jeg loff. Skjærer bort skorpen og lager terninger av resten.
Loffeskivene kjøres så i hakkeren slik at de blir finhakket.
Alle ingredienser jeg skal benytte tas opp i kenwooden samtidig og kjøres med k-elteren til deigen blir javn og fin. Prøvestek en kjøttbolle først slik at du kan sjekke om du er fornøyd med smaken. Tilsett mer salt og pepper om du trenger.
I disse kjøttbollene skal jeg ha en kjerne med ost, så jeg kutter opp noen stenger med mozzerella ost. Husk å ikke lag for store bite, osten vil lett komme ut av kjøttbollene under steking. Normalt bruker jeg ikke ost i midten av kjøttbollene, men disse skal brukes som forrett og osten gir de en ekstra piff. Men det blir mer å passe på når du steker kjøttbollene, så lag de gjerne uten ost om du vil. Er kjempegode uten ost også 🙂
Jeg legger en passe mangde inni hånda, legger inn osten og pakker deigen rundt osten. Former så bollen som gjøres klar til steking.
Jeg legger ikke bollene rett i panna men på ett brett til jeg har nok boller til en panne. Kjøttbollene skal ikke være så store, og det tar litt tid og forme de med hånda. Legger jeg de rett i panna blir de første ferdig stekt på den ene siden før de siste bollene legges i panna. Derfor legger jeg alle i panna samtidig.
Ikke fyll panna med boller, da blir det mye vann i panna. Bollene blir da kokt i steden for stekt. På bildet under ser du antallet jeg har i panna om gangen. Jeg har en komfyr hvor platene går fra 1 til 9, jeg brukes 6 slik at bollene ikke blir for fort svarte. Huske at ost kan komme ut av bollene og ost blir fort svart i stekepanna.
Når kjøttbollene deles skal osten være smeltet og renne litt ut av bollen. Det er synd ikke det er lukt på bildet, det lukter veldig godt 🙂
Jeg lager posjoner med 10 kjøttboller i hver og heller omatsaus over. Disse kan fint fryses ned og tas opp til forskjellige formål. Jeg skal benytte de til en forrett om noen dager. Da serveres de sammen med oppskjærte små baguetter.
Når jeg lager disse kjøttbollene her hjemme står de andre i familen over skulderen og vil smake, og det må bli litt av de til middag samme dag. Så i dag blir det pasta med kjøttbøller og tomatsaus.
Som tapas eller forrett serveres bollene som vist under sammen med små brødskiver av for eksempel baguette.
Om du prøver oppskriften håper jeg du har fått en positiv smakopplevelse, og jeg hører gjerne fra deg i kommentaren under 🙂 Velbekomme
Svein Erik