Hvit Panna Cotta til dessert

Hjemme hos oss er vi ikke de typiske dessert elskerne, eller det er jo ikke helt sant da, men vi er ikke de som har så mye dessert til middag 🙂 Men noen ganger kan det passe, som når man skal ha gjester for eksempel.

Hvilken dessert man skal servere kommer ofte an på hva man skal ha som andre retter. I den middagen jeg planlegger nå er det hjemmelaget kremet fiskesuppe som skal være hovedrett, hvordan jeg lager dette kommer i et eget innlegg senere. Hva som skal serveres til forrett er ikke helt klart enda.

Når nå dessert skal velges har jeg lett både her og der for å få tips, og jeg har landet på at det enten blir en Cremé Brulé eller en Panna Cotta i en eller annen form.

Jeg har en Panna Cotta oppskrift i hode det kunne være spennende å servere, men en smak i teorien behøver ikke å være samme smak i virkligheten. Så da er det bare en ting å gjøre, lage en prøve for å sjekke 🙂

Ofte er Panna Cotta basert på en vaniljesmak, og den blir ofte litt svak gulfarget. Tanken min er at om man bruker hvit sjokolade vil den bli hvitere, samtidig som den får en litt annen smak enn vanlig.

På toppen serveres det som oftes en eller annen form for bær, enten rørte eller uttynnet syltetøy. Det er sikkert godt, men ganske vanlig da 😉 Så tanken min er å lage en sjokoladekrem med en sjokoladebasert alkoholholdig drikk, kan for eksempel være Baylies eller lignende. Denne sjokoladekremen burde i teorien gå fint mot den hvite Panna Cottaen både i smak og farger.

Til Panna Cottaen har jeg følgende ingredienser:

  • 5 dl fløte
  • 1,5 ts vaniljesukker
  • 3 plater gelantin
  • 200 g hvit sjokolade (100 g om du vil ha den mindre søt)

Til sjokoladekremen har jeg følgende ingredienser:

  • 100 g usaltet smør
  • 1 ss bakekakao
  • 1 ts vaniljesukker
  • 5 ss Braastad Créme Liqueur au Cognac
  • 2 ss kaffe
  • 50 g kokesjokolade
  • 50 g hvit sjokolade
  • 200 g melis (100 g om du vil ha kremen mindre søt)

Slik lager jeg Hvit Panna Cotta :

Start med å legge gelantin i kaldt vann for bløtlegging. Hell fløten i en kjele og varm opp under omrøring. Rett før det koker tilsettes vaniljesukker og fløten gis et raskt oppkok. Ta bort kjelen fra platen, klem ut vann fra gelantinen og smelt dette i den varme fløten. Bryt opp den hvite sjokoladen i småbiter og ha oppi fløten. Avkjøl til nesten romstemperatur og hell opp i serveringsglass med ca 2/3 av glasset. Sett i kjøleskapet til det stivner før sjokoladekrem fylles oppe på.

Slik lages sjokoladekremen:

Pisk smør, kakopulver og vaniljesukker til smøret blir mykt og kremaktig.

Kok opp passe med vann i en kjele og sette en keramisk og metall skål over vannet. Bryt opp sjokoladen og smelt dette sammen med kaffe.

Ta bort skålen fra vannkjelen og rør godt rundt i den smeltede sjokoladen.

Hell den varme sjokoladen opp i smørblandingen og visp godt. Tilsett så melis litt og litt mens du visper godt i blandingen til den blir luftig og myk. Til slutt tilsettes væsken med alkoholdinnhold.

Fyll nesten opp serveringsglassene med sjokoladekrem. Glasset skal nå ha ca 2/3 av glasset medhvit Panna Cotta og et lite lokk med sjokoladekrem. I mine glass ble det for mye sjokoladekrem, både den hvite Panna Cottaen og sjokoladekremen er veldig søt og mektig. Pynt med et halv jordbær, et bringebær eller et par blåbær. Gjerne pynt med et mint blad. Sett i kjøleskap til det nærmer seg tidspunkt for når du skal servere desserten, ta den gjerne ut av kjøleskapet 30 min før servering. Sjokoladekremen blir fort hard når den er kald.

Velbekomme 🙂 Kommenter gjerne om du prøver oppskriften

Svein Erik

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *