Kjøtt i mørke av Elg

Kjøtt i mørke er en tradisjonell rett i Norge, den er basert på storfekjøtt og løk. Min variant består av elgkjøtt og purreløk.

Etter elgjakta har jeg hatt en del kjøtt liggende i fryseren, og det var nå på tide å gjøre noe med dette. For dette formålet kan du gjerne bruke grytekjøtt, men ettersom jeg har liggende litt mer ekslusivt elgkjøtt blir det indrefilet og litt biffkjøtt som kuttes opp passe terninger.

Nå skal det sies at det ikke er mange i familien som syntes Elg er noen stor favoritt, forsåvidt ikke rødt kjøtt i det hele tatt. Men jeg kutter opp ca 350 g i passe terninger

Elgkjøttet stekes i en panne med stekesmør til kjøttet får en fin stekefarge på alle sider. Når kjøttet er stekt tas kjøttet ut av panna og jeg tilsetter litt ekstra smør. I panna lager jeg en jevning av det smøret som nå er i panne ved å tilsette 2-3 ss med hvetemel. Dette røres godt sammen så det ikke er noen klumper igjen. Brun jevningen til det får en god brunfarge. Når jevningen er ferdig tar jeg dette opp i en kasserolle. Kok opp 5 dl vann i en egen kasserolle og tilsett 3-4 terninger med kjøttbuljong, bruk gjerne den som er beregnet på mørk buljong. Antall terneringer bestemmer du selv alt etter hvor kraftig smak du ønsker. Jeg liker en kraftig smak i dette tilfellet for å ta litt av elgsmaken på kjøttet. Kraften helles i jevningen litt og litt under omrøring. Du kan justere fargen med litt sukkerkulør om du syntes sausen blir for lys. Ta kjøttet opp i sausen og kok kjøttet i sausen i ca 1,5 time.

Tradisjonelt benyttes vanlig løk til kjøtt i mørke, men en i familien reagerer på løk og jeg benytter derfor en stor purreløk som alternativ. Purreløken skjære opp i skiver

Når kjøttet har kokt i sausen i ca 1,5 time tilsetter du halve purren, den lyse delen. Kok alt i ca 1 time til. Du vil nå oppleve at purreløken nå nesten er kokt bort i sausen. Tilsett den andre halvdelen av purreløken, den grønne delen og kok ca 15 min til. Nå har du en kjøtt i mørke med en kraftig smak og med en halv tykk konsistens.

Server kjøtt i mørke med nykokte poteter, grønnsaker og tyttebørsyltetøy.

Jeg håper retten smaker og at du har fått en fin smak på elgkjøttet. Velbekomme.

Svein Erik

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *