Tidlig på treningssenteret

Tenkte jeg ikke skulle si det til noen, men skitt au, jeg går på treningssenter! Ja helt sant, startet som sikkert mange andre rett etter nyttår. Det er jeg sikkert ikke alene om.

Hva er poenget med å trene? For min del er det vel en anerkjennelse at det er lurt å ta vare på helsa, muligens få litt mer kondisjon, kanskje bli litt sterkere, gå ned i vekt, eller rett å slett ha mulighet til i fortelle meg selv at jeg trener 🙂

For min del merker jeg jo at helsa endrer seg når åra liksom kryper på i det stille. Når man blir foret med medesiner for kolestrol, høyt blodtrykk, blodfortynnende, magesyre, smertestillende for artrose i knær og hofter, og et par andre ting trenger jeg ikke å være spesielt skolert i helsens verden for å forstå at det er lurt å tenke litt på helsa.

Heldigvis har jeg hatt mine timer med trening i mine yngre dager, så helt ukyndig med trening er jeg ikke. Jeg var faktisk veldig aktiv, trente syv dager i uka og var både sterk og godt trent. Det merker jeg at kommer greit med nå når jeg skal lage et treningsprogramm som passer meg. Ja for når du skal starte med trening nå melder du deg på via nettet, får et nøkkelkort til treningssenteret fra en automat ved første besøk i treningssenteret.

For min del er det stort sett bevegelsestrening som jeg tror er viktig. Gå på en tredemølle for å holde ledd i bevegelse og artosen i sjakk. Det kunne jeg jo få ute og, men rart med det, litt lettere å møte opp på et treningssenter. For de med artose er det greit at belasningen i ledd ikke blir for store og harde, det betyr at gange er bra. Løping blir for hardt. For å få til en passe mengde gåing starter jeg enkelt med 5,5 km/t i 3o min, så øker jeg med 0,1 km/t hvert 5 min slik at de siste 10 min av en time blir med 6 km/t. For meg er det som en oppstart av treningen nok til å bli svett, jeg forbrenner noen kallorier og jeg får bevegelse i ledd. Dette er faktisk mer enn nok for min del for å holde arttrosesmerte unna.

Etter 1 time på tredemølle tar jeg 3-4 apparater, stor sett på mage og rygg for å styrke ryggen. Så får jeg utvide med andre muskelgrupper etterhvert. Jeg bruker ikke tunge vekter, men forsøker å konsentrere meg om mange repitisjoner for å få trent bevelse.

Det skal bli artig å se frem mot sommeren hvordan treningen går og hvilke resultater jeg får. Så langt er det ikke de store resultatene 🙂

Siden den gang jeg var mer aktiv på et treningssenter har det skjedd en del endringer. Som nevnt tidligere får du nå et nøkkelkort av en automat uten å måtte snakke med noen. Og det er ikke så mange å snakke med på senteret heller. Der jeg går er ikke resepsjonen betjen før på ettermiddagen. Tidligere var det ansatte på senterne i hele åpningstiden, og i motsetning til nå måtte du snakke med noen for å melde deg inn. Det første de gjorde for deg var å lage et treningsprogramm som passet deg og dine mål. Dette kostet ikke noe ekstra, vi betalje jo en måndsavgift som skulle dekke dette. Nå må man bestille en PT, eller personlig trener og betale for en time for å få lagt opp et programm. Resultatet er at mange av de som trener når jeg trener, om morgenen, ikke har fått noen treningsprogramm eller annen forklaring og opplæring i øvelsene. Det er rett å slett overraskende å se hvor mange som trener feil, og noen trener så de kan skade seg.

Tidligere ville en ansatt ha grepet inn om de så at noen trente feil, nå er det ingen i salen lenger. Det eneste unntaket jeg har sett er når det er såkalte fellestimer, dvs timer hvor det er gruppetrening under oppsyn av en PT. Dette betales det selvsagt ekstra for. Nei trening er ikke helt som det var.

I dag startet jeg ganske tidlig, og det var duket for en frokost når jeg kom hjem. Froksosten i dag besto av litt en halv baguett, eggerøre og grønnskaker til. Smaker veldig godt etter en treningsøkt.

Da går dagen videre her med de aktiviteter som er planlagt for i dag, Ha en fortreffelig dag folkens 🙂

Svein Erik

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *