Sjokolade du lager selv

Jeg bruker ofte sjokolade når jeg baker eller lager konfekt. Så langt har det stor sett gått på å smelte kokesjokolade, tilsette hvit sjokolade eller forskjellige former for smaker. Felles for det jeg har brukt så langt er at jeg har brukt ferdig kjøpt sjokolade.

Etterhvert har jeg fått med meg at sjokolade faktisk kan være ganske sundt om man lager det selv fra bunnen av. Og det var vel utgangspunktet for at jeg til jul ønsket meg noe om sjokolade som man lager selv.

Jeg fikk en bok skrevet av Anette Borge som heter Sunn sjokolade som jeg har lest med stor interesse, og det er noen elementer herfra jeg syntes var artig å lære litt om. Mye av det jeg nevner her kommer fra boken, og jeg kunne sikkert ha skrevet enda mer detaljert enn jeg gjør men syntes det er enklest at de som virkelig vil vite mer om sjokolade kjøper boken. Her finner du det du trenger om sjokolade og en masse eksempler på oppskrifter.

Om man selv lager sjokolade basert på kakaoråstoffer, naturlige søtningsstoffer og andre sunne smaktilsetningen kan sjokolade gå fra å være usunt til å være noe sunt du kan nyte med god samvittighet.

Derfor tar jeg dere med på min første reise som sjokoladeprodusent i ekstrem liten skala 🙂

Det første jeg fant ut at for å lage den enkleste formen for sjokolade trenger man kakaomasse og kakaosmør. Begge disse to kommer fra kakaobønner.

Kakaomasse
Kakaosmør

I tillegg trengs et søtningsmiddel, for eksempel agave sirup som jeg har valgt å benytte her. Dette er et naturlig søtningsmiddel som gir en ganske god sødme.

Oppskriften jeg skal følge denne gang er 50 g kakaomasse, 25 g kakaosmør, 20 g agavesirup, 1/2 ts vaniljesukker og hakket nøtter.

Hakkede hasselnøtter
Hakkede valnøtter

Det første jeg gjør er i ta en liten kjele med vann som kokes opp. Over vannet setter jeg en keramisk bolle. I denne bollen tar jeg oppi kakaomasse og kakosmør. Når dette er smeltet tar jeg bort bollen og tilsetter agavesirup og vanliljesukker.

Jeg bruker silikonformer til å forme sjokoladen. Jeg fyller opp ca 1/3 med den smeltede sjokoladen og legge så oppi nøtter. Til heller jeg litt sjokolade til som dekker nøttene. Sett det hele i kjøleskapet, gjerne over natten. Nå kan sjokoladebitene tas ut og serveres. Oppbevar gjerne sjokoladen i kjøleskap.

Jeg forsøkte sjokolade med hassenøtter og med valnøtter. Personlig likte jeg hassenøtter best. Smaken på sjokoladen er en klassisk mørk sjokolade, og om du syntes at den er litt besk eller for lite søt kan du tilsette mer agavesirup eller andre søtningsmidler.

Du kan også brukes samme oppskrift men uten nøtter til små former med figurer. Dette har jeg benyttet til kakepynt.

Kos deg med sunn sjokolade og forsøk deg frem med nye smaker.

Svein Erik

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *